Merkel reactivează controversa privind închiderea frontierelor din cauza noilor variante de Covid

Merkel reactivează controversa privind închiderea frontierelor din cauza noilor variante de Covid
Publicat: 21/01/2021, 17:44
Actualizat: 06/04/2021, 14:35

Butonul fierbinte se află în jurul vaccinărilor în ritm ridicat. Cu toate acestea, în timp ce antidoturile promise ajung și autoritățile publice generale accelerează pentru a extinde proporția locuitorilor imunizați, ce se întâmplă cu privire la libera mișcare a indivizilor? Trebuie să se instituie certificate de vaccinare pentru a asigura libera circulatie? Sau ar trebui restricționată călătoria neesențială pentru a opri desfășurarea celor mai contagioase variante de coronavirus, asemănătoare cu cea detectată în Marea Britanie?

Un număr de părți interestate  vor aborda această problemă, în această după-amiază, la videoconferința șefilor de stat și de guverne din UE

„Ne aflăm într-un scenariu abia mai ridicat, însă cea mai mică scânteie poate înrăutăți cifrele. Acum trebuie să ne ținem departe de asta” , spune primul ministru al Belgiei, Alexander de Croo.

„Este cel mai bun lucru să o faci pe scena europeană. Cu toate acestea, în primul rând pe baza dialogului european, voi face vineri o propunere comisiei de ședință” ,  subliniind că nu comunică despre închiderea frontierelor sau limitarea trecerii angajaților transfrontalieri”.

Avertismentul Berlinului

„Mutația este o amenințare. Este mult mai contagioasă decât în ultimele 12 luni și acest lucru face ca pandemia să fie mai greu de reglementat. Îndemn pe toată lumea să o ia în serios. În caz contrar, va fi dificil să ții departe un al treilea val” , a avertizat cancelarul, joi, în cadrul unei convenții de presă, Angela Merkel. În conformitate cu aceasta, amenințarea este mai clară și, deși varianta nu va fi însă dominantă în națiunea sa, este obligatoriu să fie folosită probabil cea mai prudentă metodă potențială pentru a opri desfășurarea acesteia.

Și acest lucru, în viziunea Berlinului, poate implica controale la frontieră dacă locațiile internaționale învecinate aleg să utilizeze abordări complet diferite și nu există coordonare. Este o tehnică pe care o dezvoltă într-un document oferit restului de capitale europene, în care sugerează măsuri drastice pentru turiștii din afara UE, teste PCR care arunce o privire asupra necesităților zborurilor din zonele amenințate, carantine și restricționarea acțiunilor în zone care sunt detectate probabil cele mai contagioase virusuri.

Bruxelles solicită măsuri selective

Deși sloganul Bruxelles-ului este că „închiderea generală nu are sens”  și că „piața unică” trebuie protejată, există o serie de locații internaționale care au ales să ia măsuri pentru a înceta desfășurarea variantelor noi de coronavirus. Este cazul Olandei chiar în această săptămână. Haga le recomandă locuitorilor săi să nu depășească frontierele sale până cel puțin până pe 31 martie și să ia măsuri doar ca urmare a unor circumstanțe severe ale gospodăriei.

În plus, pentru a opri importul virusului și a noilor variante, a decis să interzică încă o dată zborurile și feriboturile cu Marea Britanie începând de sâmbătă. Conexiunile cu Africa de Sud și numeroase locații internaționale din America Latină sunt suspendate suplimentar pentru o lună sau până când autoritățile aprobă noua legislație privind carantinele obligatorii pentru toți cei care intră în țară și ar putea fi necesar un test antigen anterior.

Certificate de vaccinare

Acest lucru se ciocnește cu filosofia din spatele propunerii lansate de Grecia de a stabili un certificat de vaccinare cu care să se reactiveze călătoria și turismul. Un concept pe care ajută Spania, Slovenia, Polonia sau Malta, dar care împarte cele douăzeci și șapte de state membre în două tabere.

„Nu presupun că este o sugestie bună” . „Acest lucru poate împărți locuitorii europeni în două”, a avertizat premierul României.

Se presupune că pozitia este identică cu Franța. „Este o dezbatere foarte intempestivă. Deținerea unui pașaport chiar acum care poate acorda drepturi suplimentare unora decât altora poate fi surprinzător. Nu este concepția noastră despre siguranță” , a menționat ministrul francez pentru Afaceri Europene, Clement Beaune.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Dieta-MINUNE a Ancăi Serea! Ce mănâncă zilnic „mama eroină”, pentru a arăta impecabil după ce...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să...
A murit Preotul Gheorghe! Breaking news
Cine este Andrei, bărbatul de doar 37 de ani care s-a aruncat de pe podul...
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Maghiarii din România se revoltă. Este o situație fără precedent
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul” Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Mit sau adevăr: durerile de cap cauzate de presiune înainte de o furtună sunt reale?
×